New
5 խոհանոցային վարպետության դաս, որոնք պետք է բաց չթողնել

5 խոհանոցային վարպետության դաս, որոնք պետք է բաց չթողնել

ՀՀ ԷՆ Զբոսաշրջության կոմիտե-ն «Armenia Travel» պաշտոնական կայքում տեղադրվել է «5 խոհանոցային վարպետության դաս, որոնք պետք է բաց չթողնել»

Հայկական խոհարարության վարպետության դասերը եզակի, գործնական հնարավորություն են տալիս զգալու հայկական խոհարարական ավանդույթների խորությունը: Այս սեմինարները ոչ միայն սովորեցնում են խոհարարության տեխնիկան, այլև ընդգծում են յուրաքանչյուր ճաշատեսակի հիմքում ընկած մշակութային և պատմական նշանակությունը: Դուք կարող եք շփվել տեղի խոհարարների և արհեստավորների հետ՝ ուղղակիորեն սովորելով այն մարդկանցից, ովքեր պահպանել են այս խոհարարական պրակտիկան սերունդների համար: Սննդամթերքի պատրաստման և փոխանակման կոմունալ ասպեկտը մեծացնում է փորձը՝ կապեր ստեղծելով Հայաստանի հարուստ սննդի մշակույթի և նրա ժողովրդի ջերմության հետ:

1. Լավաշի թխում Թոնիր ջեռոցում

Լավաշը` թոնիր կոչվող կավե ջեռոցում թխվող հայկական ավանդական տափակ հացը , հայկական խոհանոցի էական մասն է և նույնիսկ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական մշակութային ժառանգության կարգավիճակ ունի: Դուք կարող եք մասնակցել լավաշի պատրաստման սեմինարներին՝ սովորելով խմորը հունցել, գլորել և ձգել՝ նախքան թոնրի տաք պատերին խփելը: Թխելու այս եղանակով ստացվում է փափուկ, ծամոտ հաց, որը մարմնավորում է հայկական հյուրընկալության և առօրյայի ոգին:

2. Տոլմայի պատրաստում

Տոլման՝ պատրաստված խաղողի կամ կաղամբի տերևներով կամ բանջարեղենով, լցոնված համեմված մսով և բրնձով, հայկական սիրելի ուտեստ է, որը հաճախ մատուցվում է ընտանեկան հավաքույթների և տոնակատարությունների ժամանակ։ Դիետիկ նախասիրություններ ունեցողների համար կա նաև բուսակերական տարբերակ, որը հայտնի է որպես պասուց տոլմա, որը պատրաստված է ոսպի, լոբու և ձավարեղենի անուշաբույր խառնուրդից: Խոհարարության դասընթացները ներկայացնում են տոլմայի պատրաստման և փաթաթման գործընթացը, սերնդեսերունդ փոխանցված տեխնիկայի փոխանակումը: Տոլմա պատրաստել սովորելը հնարավորություն է տալիս պատկերացում կազմել Հայաստանի համայնքային ճաշի ավանդույթների մասին, քանի որ ուտեստը սովորաբար պատրաստվում է միասին և վայելում որպես ջերմության և հյուրընկալության խորհրդանիշ:

3. Ղափամա – Դդմի տոնական ուտեստը

Ամանորին և Սուրբ Ծննդին ավանդաբար պատրաստվող հայկական յուրօրինակ ուտեստ Ղափաման ներառում է դդում լցնել բրինձով, չրերով, ընկույզով և մեղրով: Մաստերկլասը ձեզ կուղեկցի այս տոնական ուտեստի պատրաստման գործընթացում, որը և՛ քաղցր է, և՛ համեղ:

4. Գաթայի թխում

Գաթան՝ քաղցր միջուկով շերտավոր խմորեղենը, հայկական հիմնական աղանդեր է, որը փոքր-ինչ տարբերվում է ըստ տարածաշրջանների: Խոհարարության դասերը սովորեցնում են պատրաստել խմորը, ավելացնել կարագի միջուկը և զարդարել այս խորհրդանշական հյուրասիրությունը։ Գաթան հաճախ մատուցվում է թեյի հետ, և, անկասկած, այն ուտեստ չէ, որը կարելի է բաց թողնել հայաստանյան ճանապարհորդությունների ժամանակ: 

5. Քաղցր սուջուխ – համեղ հրճվանք

Քաղցր սուջուխը՝ սիրելի հայկական հրուշակեղենը, պատրաստվում է ընկույզը թելով թաթախելով խաղողի հյութի թանձրացած մելասի մեջ՝ ստեղծելով կրծոտ և քաղցր հյուրասիրություն: Այս համեղ խորտիկը կարելի է գտնել Հայաստանի տեղական շուկաներում՝ հասանելի ամբողջ տարվա ընթացքում: Սուջուխ պատրաստելու սեմինարների ընթացքում դուք կսովորեք ընկույզը շերտ առ շերտ պատելու նուրբ գործընթացը՝ օգտագործելով խաղողի մելասը՝ համը բարձրացնելու և ընկույզի հյուսվածքը պահպանելու համար: Այս գործնական փորձը հնարավորություն է տալիս պատկերացում կազմել Հայաստանի եզակի պահպանման տեխնիկայի մասին, ինչպես նաև տեղական ավանդույթների հետ կապ հաստատելու հնարավորություն:

Խոհարարության միջոցով կապվելով հայկական ժառանգության հետ

Խոհարարության այս վարպետության դասերի միջոցով դուք կարող եք հնարավորություն ստանալ կապ հաստատել հայկական մշակույթի հետ՝ սովորելով տեղի խոհարարներից և արհեստավորներից: Գործնական փորձի միջոցով դուք կկարողանաք տիրապետել ավանդական ուտեստներին, ինչպիսիք են թոնիրով ​​թխած լավաշը և քաղցր սուջուխը, ինչպես նաև պատկերացում կազմել յուրաքանչյուր բաղադրատոմսի հիմքում ընկած պատմությունների և արժեքների մասին: Այս դասերը ապահովում են բովանդակալից մշակութային փոխանակում` ձեզ տալով նոր հմտություններ և ավելի խորը գնահատում Հայաստանի խոհարարական ժառանգության նկատմամբ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *