New
Սննդի պատմություն․ քարե դարից մինչև մերօրյա տեխնոլոգիական նորարարություններ և մոլեկուլային գաստրոնոմիա. Մաս 3 Վերածննդի խոհարարական հեղափոխությունը և Ժամանակակից խոհարարությունը ավանդույթներ

Սննդի պատմություն․ քարե դարից մինչև մերօրյա տեխնոլոգիական նորարարություններ և մոլեկուլային գաստրոնոմիա. Մաս 3 Վերածննդի խոհարարական հեղափոխությունը և Ժամանակակից խոհարարությունը ավանդույթներ

Վերածննդի խոհարարական հեղափոխությունը. նոր ապրանքների հայտնաբերում և գաստրոնոմիական համերի զարգացում

Վերածննդի դարաշրջանում իսկական հեղափոխություն տեղի ունեցավ խոհարարության մեջ. Այս ժամանակը նշանավորվեց ոչ միայն նոր աշխարհագրական տարածքների բացահայտմամբ, այլեւ գաստրոնոմիական հնարավորությունների ընդլայնմամբ։ Նավաստիներն իրենց հետ բերում էին էկզոտիկ մթերքներ, որոնք էլ հիմք դարձան նոր ուտեստներ ստեղծելու համար։

Այս ժամանակաշրջանի առանցքային իրադարձություններից մեկը Քրիստափոր Կոլումբոսի կողմից Ամերիկայի բացահայտումն էր։ Նրա ճանապարհորդությունները Եվրոպա բերեցին այնպիսի  սննդամթերքներ, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, լոլիկն ու լոբին: Դրանք դարձան եվրոպական խոհանոցի անբաժանելի մասը և հնարավորություն տվեցին պատրաստել նոր յուրահատուկ ուտեստներ։

Նոր ապրանքների հայտնաբերման արդյունքում զարգացավ գաստրոնոմիական արդյունաբերությունը։ Ստեղծվեցին ուտեստների պատրաստման նոր մեթոդներ, և հայտնվեցին էկզոտիկ բաղադրիչներով մեծ քանակությամբ բաղադրատոմսեր։ Տեխնոլոգիաների զարգացման շնորհիվ խոհարարները սկսեցին փորձարկել սնունդ պատրաստելու տարբեր մեթոդներ։ Խոհանոցային նոր սարքեր հայտնագործվցին, ինչպիսիք են տապակները և ջեռոցները։ Սա  շատ ավելի հեշտ  դարձրեց  սնունդ պատրաստելը:

Խոհարարությունը ժամանակակից աշխարհում. տեխնոլոգիական նորարարություն, խոհարարական շոուներ

Ժամանակակից խոհարարությունը ավանդույթի և նորարարության յուրահատուկ համադրություն է, որտեղ կարևոր դեր են խաղում տեխնոլոգիական սարքավորումները։ Գիտության և տեխնիկայի զարգացման հետ մեկտեղ հայտնվել են նոր գործիքներ և պատրաստման եղանակներ, որոնք թույլ են տալիս ավելի լավ և օրիգինալ ուտեստներ պատրաստել։

Նման նորարարության օրինակներից է մոլեկուլային գաստրոնոմիան։ Այս գիտական մոտեցումը խոհանոցին թույլ է տալիս փոխել մթերքների կառուցվածքը, ստեղծել համերի անսովոր համակցություններ և մատուցել ուտեստներ անսովոր ձևերով: Կարելի է ասել, որ սա իսկական արվեստ է, որը գրավում է ինչպես պրոֆեսիոնալ խոհարարների, այնպես էլ սովորական մարդկանց ուշադրությունը։

Ժամանակակից խոհարարության մեկ այլ կարևոր կողմը միջազգային խոհանոցի ազդեցությունն է: Տարբեր մշակույթներից ծնված խոհարարական գլուխգործոցներ միախառնվում են, ենթարկվում փոփոխությունների ըստ տեղի մշակութի՝  տեղացիների քիմքին համապատասխան․ Այս Երևույթը թույլ է տալիս նոր համադրությունների, մթերքների և տեխնիկաների միջոցով ստեղծել նոր  համեր և սննդի մատուցման նոր մեթոդներ, որոնք միչ այս անհայտ են եղել մարդկությանը․

Comments are closed.