Սեղանի էթիկետի կանոնները յուրաքանչյուր մարդու համար անհրաժեշտ տարրական գիտելիքներ են: Դրանք կարող են փոքր-ինչ տարբերվել՝ կախված մշակույթից, բայց կան սեղանի մոտ վարվելակարգի ընդհանուր սկզբունքներ, որոնք ճանաչված և ընդունված են ամբողջ աշխարհում:
Խորհուրդ է տրվում ձեռքերը լվանալ ուտելու նստելուց առաջ։
Սեղանի մոտ պետք է միայն ուղիղ նստել: Դուք կարող եք դիպչել սեղանին միայն դաստակներով: Ուտելիս արմունկները չի կարելի դնել սեղանին։
Նախքան ուտելու պրոցեսը սկսելը, խորհուրդ է տրվում կտորից անձեռոցիկը բացել և դնել այն ձեր ծնկներին։
Պետք է սկսել ուտել բոլոր հյուրերին սնունդ մատուցելուց հետո: Կամ երբ տան տերը հրավիրում է սեղանի մոտ․
Պետք է սկսել արտաքին կողմում դրված դանակից և պատառաքաղից․Դանակը պահել աջ ձեռքում, պատառաքաղը՝ ձախում։
Պետք չէ կախվել սննդի վրա, ավելի լավ է սնունդը մոտեցնել բերանին.
Պետք չէ ձեռքը մեկնել ձեզանից հեռու գտնվող ուտեստներին կամ պարագաներին, պետք է խնդրեք այն փոխանցել ձեզ:
Նախքան ընդհանուր ափսեից ձեզ ճաշատեսակ դնելը, դուք պետք է այն առաջարկեք ձեր հարեւաններին սեղանի շուրջ:
Կենացը խմելիս կարևոր է բարձրացնել բաժակը եթե չեք խմում, պարզապես հպեք այն ձեր շուրթերին:
Կարևոր է անձայն ուտել և խմել: Մի խոսեք սնունդը ծամելիս․
Եթե ուտելիքը ձեզ դուր չի գալիս, պարզապես պետք է այն թողնել ափսեի մեջ՝ առանց քննադատելու կամ մեկնաբանելու:
Պետք է ցածր խոսել, որպեսզի չխանգարեք մյուս հյուրերին: Շփվել ձեր կողքին նստածների հետ, այլ ոչ թե գոռալ սեղանի մյուս կողմի հյուրերի հետ:
Եթե ձեզ հարկավոր է սեղանից հեռանալ, ապա ընդունված է անձեռոցիկը թողնել աթոռին, իսկ ուտելուց հետո զգուշորեն ծալել այն և դնել ափսեի ձախ կողմում։