Նախքան գինին բացելը եկեք մեզ սոմելյե զգանք և գինուն վերաբերվենք այն հարգանքով, որին արժանի է այս ազնվական խմիչքը: Գինու շշի հետ պետք է զգույշ վարվել. շիշը չպետք է թափահարվի, շրջվի կամ տաքացվի:
Մատուցելուց առաջ խորհուրդ է տրվում գինին սառեցնել օպտիմալ ջերմաստիճանի.
վարդագույն կամ սեղանի սպիտակը՝ 10-12 ºС,
ազնիվ սպիտակ կամ երիտասարդ կարմիրը՝ 14-16,5 ºС,
կարմիր, ներառյալ ավելի թունդ (Մարսալա կամ Պորտվեին)՝ 16-18 ºС:
Այժմ ժամանակն է սկսել բացել շիշը: Դրեք այն սեղանի վրա, փաթեթեք մաքուր սրբիչով կամ անձեռոցիկով և հանեք պաշտպանիչ պարկուճը։ Դա անելու համար անհրաժեշտ է կտրել այն: Խցանների մեծամասնությունն ունի հատուկ շեղբեր, որոնք հեշտացնում և կոկիկացնում են այդ պրոցեսը: Մնում է միայն զբաղվել խցանի հետ։ Ժամանակն է վերցնել խցանահան և հանել այն:
Պտուտակավոր խցանահան
Դասական, T-աձև կամ պտուտակավոր խցանահանը պարզ, բայց արդյունավետ գործիք է: Օգտագործումը շատ պարզ է. անհրաժեշտ է պտուտակը պտտել խցանի մեջ, այնուհետև բռնակից վեր քաշել: Մի փոքր ջանք, և շիշը բաց է: Նման խցանահանի թերությունն այն է, որ ոչ բոլորն ունեն բավականաչափ ուժ՝ դրա օգնությամբ խցանը հանելու համար։ Եթե դուք փնտրում եք գինու շիշ բացելու հեշտ միջոց, տեսեք մյուս մոդելները:
Խցանահան թիթեռնիկ («бабочка»)
«Թևավոր» խցանահան-թիթեռնիկ, բալերինա: Պտուտակավոր խցանահանի ավելի առաջադեմ փոփոխություն է: Պտուտակի երկու կողմերում գտնվող լծակների շնորհիվ խցանը կարելի է շատ հեշտությամբ հեռացնել: Նույնիսկ թույլ աղջիկը կարող է գլուխ բերել այս խնդիրը: Գործողության սկզբունքը շատ պարզ է․ պտուտակի ծայրը դրվում է խցանի կենտրոնում և պտտվում խցանի մեջ։ Այնուհետև մնում է միայն սեղմել լծակները երկու կողմից և հանել խցանը:
Սոմելյեի դանակ
Սա պրոֆեսիոնալ սարք է մատուցողների, բարմենների և սոմելյերների համար։ Թույլ է տալիս հեռացնել խցանը շատ հեշտ և արդյունավետ, բայց պահանջում է որոշակի հմտություն: Բաղկացած է պտուտակից, լծակից, պարկուճը կտրելու դանակից և բռնակից։ Պտուտակը պետք է պտտել խցանի կենտրոնում, իսկ լծակը պետք է հենել շշի պարանոցի եզրին: Այնուհետև մնում է միայն թուլացնել խցանը և դուրս քաշել այն՝ նրբորեն քաշելով բռնակը: Անպայման տիրապետեք շիշը բացելու այս մեթոդին. դա շատ տպավորիչ է:
Գնչուական խցանահան
Գնչուական խցանահանը արդյունավետ գործիք է փխրուն խցանների համար: Ի տարբերություն այլ մոդելների՝ այն չունի պտուտակ: Այն բաղկացած է երկու զուգահեռ շեղբերից, որոնցից մեկը մի փոքր ավելի երկար է։ Դրանք պետք է տեղադրվեն խցանի երկու կողմերում: Այնուհետև այն զգուշորեն թուլացվում և հանվում է։ Սա այնքան էլ պարզ մեթոդ չէ, բայց թույլ է տալիս հեռացնել խցանը՝ առանց պտուտակով վնասելու։
Ավտոմատ խցանահան
Ավտոմատ խցանահանը ամենաժամանակակից պատասխանն է այն հարցին, թե ինչպես բացել գինու շիշը: Գործողության սկզբունքը հնարավորինս պարզ է. սեղմեք կոճակը ներքև-պտուտակը մտնում է խցանի մեջ, սեղմեք կոճակը վերև-սարքը հանում է խցանը: Հեշտ, արագ և շատ արդյունավետ:
Հիմա եկեք պատկերացնենք բոլորին ծանոթ իրավիճակը՝ մի շիշ գինի կա, բայց խցանահան չկա։ Ձեր կյանքը հեշտացնելու համար մենք ձեզ համար առանձնացրել ենք մի քանի փորձարկված եղանակ՝ առանց խցանահանի գինի բացելու համար:
Հեռացրեք խցանը դանակով
Դանակի ծայրն այս դեպքում գործում է որպես խցանահան․ Կարևոր է, որ այն շատ լայն չլինի և ամբողջությամբ տեղավորվի շշի փողի մեջ: Երբ դա տեղի ունենա, դուք կկարողանաք դուրս հանել խցանը: Անվտանգության համար դանակը փաթաթեք սրբիչով կամ անձեռոցիկով: Շշի պարանոցը պետք է շատ ամուր բռնել, իսկ դանակը պետք է պտտել, ինչպես բանալին կողպեքի անցքի մեջ։ Նույն սկզբունքով դուք կարող եք օգտագործել պտուտակահան:
Խցանը պատառաքաղով կամ գդալով ներս հրեք
Ընտրեք ոչ շատ լայն բռնակով տարբերակ: Պետք է այն տեղադրել 90 աստիճանի անկյան տակ և պարզապես սկսել հրել խցանը ներս: Մի մոռացեք շիշը բռնել․ ամոթ կլինի, եթե այն բացեք ու ամեն ինչ թափեք։ Այս մեթոդի ծայրահեղ տարբերակն այն է, որ խցանը ներս հրել բանալիով կամ կոշիկի կրունկով (մենք կտրականապես խորհուրդ չենք տալիս դա անել):
Ձեռքի տակ եղած նյութերից պատրաստեք խցանահան
Ենթադրենք, դուք ձեռքի տակ չունեք խցանահան, բայց ունեք մեխ և մուրճ: Մեխը կարելի է զգուշորեն մցնել խցանի մեջ, այնուհետև հանել դրա հետ միասին: Զգուշացնում ենք՝ այս մեթոդը միշտ չէ, որ աշխատում է։ Հաջողությունը կախված կլինի ինչպես մեխից, այնպես էլ հենց խցանից: Այն փլուզվելու մեծ ռիսկ ունի։
Շիշը հնարավոր է բացել նաև ջերմության ուժի միջոցով
Շշի վզիկը տաք ջրով տաքացրեք և խցանի հատվածը պահեք մոմի կամ կրակի բոցի վրա՝ զգույշ լինելով, որ գինին շատ չտաքանա: Ջերմությունից խցանը կընդարձակվի և դուրս կգա: Այս մեթոդը պահանջում է զգալի խնամք՝ գինին չվնասելու կամ շիշը չկոտրելու համար: Ճիշտ է, նման մանիպուլյացիաներից հետո ոչ ոք չի կարող երաշխավորել գինու համն ու որակը․