Առանձնացրել ենք վերջին 15 տարիների լայն տարածում գտած խոհարարական արվեստի գործեր, որոնք կհրապարակենք հաջորդաբար․
Այս մոլեկուլային գաստրոնոմիայի բաղադրատոմսը հայտնի Ֆերան Ադրիայի և El Bulli ռեստորանի թիմի հերթական ստեղծագործությունն է: Ադրիան 1990-ականների կեսերից սկսել է աշխատել գնդաձևացման «սֆերիֆիկացման» տեխնիկայի հետ (դա հեղուկը գնդաձև պարկուճների վերածելու պրոցեսն է), իսկ 2000-ականների կեսերին սկսել է նվաճել աշխարհը: Հենց այդ ժամանակ է, որ Ադրիան և նրա թիմը մշակեցին «հակադարձ գնդաձևացում» տեխնիկան, ինչը հնարավորություն տվեց պահպանել գնդաձև պարկուճների կենտրոնում հեղուկ զանգված, և նոր տեխնիկայի առաջին օրինակը կանաչ ձիթապտղի խյուսից պատրաստված «ձիթապտուղներն» էին․
Սա առաջին ուտեստն է եղել աշխարհում՝ պատրաստված այս տեխնիկայով, և ընդհանրապես խոհանոցի պատմության ամենահաջող ճաշատեսակներից մեկն է․
Այս տեխնիկան հիմա արդեն կիրառվում է ամբողջ աշխարհում․ իսկ ուտեստն առաջին անգամ ներկայացվել է El Bulli-ում 2006 թ․