New
Էսպրեսսո – 13 հիմնական հարց ամենահայտնի սուրճի մասին

Էսպրեսսո – 13 հիմնական հարց ամենահայտնի սուրճի մասին

Չնայած իր պարզ բաղադրատոմսին՝ շատ տերմինների և պահանջվող գործիքների առկայության պատճառով, էսպրեսո պատրաստելը կարող է վերածվել իսկական փորձության նրանց համար, ովքեր որոշել են դա անել: Հետևաբար, այսօր բացահայտելու ենք այս հայտնի սուրճի մասին ամենակարևոր հարցերի պատասխանները:

Ի՞նչ է այն

Էսպրեսսոն սուրճ պատրաստման մեթոդ է, որի ժամանակ փոքր քանակությամբ ջուրը, որը մոտ է եռման ջերմաստիճանին, ճնշման տակ անցնում է մանր աղացած, սեղմված սուրճի հատիկների միջով:

Ո՞վ է մտածել այս մեթոդը

Բար 20-րդ դարի սկզբի էսպրեսսո մեքենայով

Պատրաստման այս մեթոդը չէր ծնվի, եթե չլինեին Անջելո Մորիոնդոյի, Լուիջի Բեզերայի, Դեսիդերո Պավոնիի և Պիեռ Արդուինոյի նորարարական գյուտերը, ովքեր 19-րդ դարի վերջին և 20-րդ դարի սկզբին յուրաքանչյուրն առանձին-առանձին փորձեց ստեղծել մեքենա՝ կայուն ճնշմամբ և ճիշտ գոլորշիով: Հենց նրանց նորամուծություններն էլ ծնեցին մի արդյունաբերություն, որը ժամանակի ընթացքում զարգանալով՝ հնարավորություն տվեց ձեռք բերել էսպրեսսոյի յուրահատուկ համը, որն այժմ ծանոթ է գրեթե յուրաքանչյուր սուրճի սիրահարին:

Ո՞րտեղից է գալիս անվանումը 

«Էսպրեսո» տերմինը գալիս է իտալերենից և նշանակում է «Արագ պատրաստված, հրատապ»: Համարվում է, որ այն տարածվել է սրճարանների և ռեստորանների տերերի կողմից, որպեսզի սահման քաշի հաճախորդի համար արագ և ուղղակիորեն պատրաստված սուրճի և այն ժամանակվա ստանդարտ սուրճի միջև, որը պատրաստվում էր սուրճի կաթսայում:

Ի՞նչ համ ունի

Էսպրեսսոն ունի մեծ թվով նկարագրիչներ

Այս տեսակի սուրճի համային հատկանիշները մի քանի բառով նկարագրելը ճիշտ չի լինի, քանի որ դրանք կախված են բազմաթիվ գործոններից։ Դրանց թվում.

  • Հատիկների բազմազանությունը, տարածքը, որտեղ նրանք աճում են և մշակման եղանակը.
  • Տապակման աստիճանը․
  • Խառնուրդում ռոբուստայի առկայությունը կամ բացակայությունը.
  • Օգտագործվող ջրի օրգանոլեպտիկ հատկությունները.
  • Հղկման որակ և թարմություն․
  • Բարիստայի հմտությունը, ով կարող է պատշաճ կերպով վերահսկել գործընթացը

Պարզ ասած, էսպրեսսոն ունի դառնության, թթվայնության և քաղցրության հավասարակշռություն: Նրա համը կարող է պարունակել ծաղկային, մրգային, գինու, ընկուզային և շատ այլ երանգներ։

Ո՞րն է տարբերությունը դասական սուրճից:

Ձախ կողմում էսպրեսսոն է: Աջ կողմում դասական սև սուրճ է:

Էսպրեսսոն և սովորական սև սուրճը (անկախ նրանից, թե այն եփում են կաթիլային սուրճի սարքում, թե ջազվեյի) տարբերվում են ոչ միայն համով, այլև խտությամբ և հյուսվածքով: Տարբերություններ կան նաև կոֆեինի քանակի մեջ՝ կաթիլային սուրճը սովորաբար ավելի թունդ է:

Ինչո՞վ է պայմանավորված էսպրեսսոյի ժողովրդականությունը.

Էսպրեսսոն յուրահատուկ բույրով և հարուստ համով վառ ըմպելիք է։ Այն հաճախ հիշատակվում է ժողովրդական մշակույթում՝ ֆիլմեր, գրքեր, երաժշտություն։ Իր հայրենի Իտալիայում այն ​​տեղական գաստրոնոմիայի տեսարժան վայրերից է, որքան ժելատոն կամ պաստան: Այս ամենը, ինչպես նաև բազմակողմանիությունը, որը թույլ է տալիս էսպրեսսոյի հիման վրա կաթով բազմաթիվ տարբերակներ պատրաստել, խմիչքը հայտնի դարձրեց ամբողջ աշխարհում:

Վնասակա՞ր է, թե՞ օգտակար.

Այս հարցի վերաբերյալ հստակ կարծիք չկա, սակայն այս ոլորտում վերջին հետազոտությունները թույլ են տալիս գիտնականներին և բժիշկներին հավատալ, որ դա ավելի շատ դրական ազդեցություն ունի։

Մենք կարող ենք միայն վստահորեն ասել, որ եթե այս հարցում չունեք որևէ հստակ հակացուցում ձեր բժշկի կողմից, ապա առաջարկվող չափաբաժիններով (մոտ 60-100 մգ կոֆեին, այսինքն՝ օրական 1 չափաբաժին) այս ըմպելիքը ձեզ համար ավելի օգտակար կլինի: Բացի այդ, ուսումնասիրությունները ապացուցել են նաև էսպրեսսո սուրճի օգտակար հատկությունները սպորտով զբաղվելիս։

Արդյո՞ք հատուկ հատիկներ են անհրաժեշտ:

Ոչ

Որոշ հատուկ սորտեր բարիստներ պահանջվում են միայն առաջնությունների ժամանակ, որպեսզի ընդգծեն համի կամ բույրի որոշակի երանգը: Թեև սկզբում էսպրեսսո պատրաստելու համար օգտագործվում էին միայն մուգ կամ միջին բոված հատիկներ։

Ինչո՞ւ են դրա հետ սառը ջուր մատուցում։

Երկու պատճառով՝ ընկալիչները թարմացնելու և օրգանիզմում հեղուկի պակասը լրացնելու համար։

Բաղադրատոմս

Էսպրեսսոյի իտալական ստանդարտը հետևյալն է.

  • Ըմպելիքի վերջնական ծավալը՝ 25-30 միլիլիտր;
  • Աղացած հատիկների քաշը՝ 15-21 գրամ (կամ մոտ 8 մեկ զամբյուղի համար);
  • Ջրի ջերմաստիճանը՝ 90-95°C;
  • Ճնշումը՝ 9-10 բար;
  • Եփման ժամանակը` 20-30 վայրկյան:

Որքա՞ն պետք է լցվի սուրճը:

Պորտաֆիլտրով ջրի անցնելու ժամանակը պետք է լինի 20-ից 30 վայրկյան:

Էսպրեսսոյի կառուցվածքը

Էսպրեսսոյի կառուցվածքը հետևյալն է.

Կրեմ. Այն բավականին խիտ փրփուրի բարակ շերտ է, որը գտնվում է չափաբաժնի ամենավերևում և պահպանում է լավագույն համերն ու բույրերը։ Այն բաղկացած է սպիտակուցներից, շաքարներից և բուսական յուղերից, որոնք արդյունահանվում են արդյունահանման գործընթացով:

Մարմին. գտնվում է «կրեմի» և միջուկի միջև: Պետք է լինի կարամելային շագանակագույն գույնի:

Սիրտ. հարուստ շագանակագույն գույնով ստորին շերտն է, որը պարունակում է դառը նոտաներ, հանքանյութեր և աղեր, որոնք հավասարակշռում են փրփուրի քաղցրությունն ու բույրը:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *