Դիլիջանի խոհանոցը հայտնի է իր յուրահատուկ համերով և ավանդական ուտեստներով, որոնք հայկական խոհանոցի կարևոր մասն են կազմում։ Tourism Regional Forum-ը ներկայացրել է դրանցից առանցքայինները․
Այս խոհանոցը ներշնչված է տարածաշրջանի հարուստ անտառներից և մարգագետիններից՝ առաջարկելով բաղադրիչներ, ինչպիսիք են խոտաբույսերը, հատապտուղները, ընկույզները, սնկերը և մրգերը։ Ինչպես հայ ազգային խոհանոցի շատ ուղղություններում, այստեղ ևս մեծ տեղ է տրվում մսամթերքին ու կաթնամթերքին։


Փիփերթով և սնկով ապուր
Փիփերթը, Դիլիջանում սիրված բույսը, համադրվում է սնկերի հետ՝ ստեղծելով նրբահամ և համեղ ապուր։ Այն բազմակողմանի ուտեստ է, որը համի ու սննդարարության նուրբ համադրություն է առաջարկում։
Չորաթանով ապուր
Չորաթանը, որը թարգմանվում է որպես «չոր թան», ապուր է, որը պատրաստվում է արևի տակ չորացրած, առանց յուղի մածնով պատրաստված գնդիկներից։ Այս սեզոնային և երկար պահպանվող ապուրը տարբեր ընտանիքների բաղադրատոմսերում կարող է փոփոխվել՝ ներառելով բաղադրիչներ, ինչպես օրինակ սոխ, նանա կամ այլ խոտաբույսեր։


«Փրթուկ» ավելուկով
Փրթուկը Դիլիջանի խոհանոցի ավանդական ուտեստ է, որտեղ ավելուկի թթվային և հողային համը հարստացնում է ուտեստը: Ավելուկի չորացրած տերևները հաճախ օգտագործվում են ապուրներում, աղցաններում և տապակած ուտեստներում իրենց յուրահատուկ համով: Փրթուկ ուտեստում ավելուկը համադրվում է խմորից գնդիկների կամ տապակած ալյուրի հետ, երբեմն ավելացնելով կարտոֆիլ՝ ավելի հյութալի և համեղ դարձնելու համար: Այս ուտեստը արտացոլում է հայկական տնական խոհանոցի պարզությունն ու հարուստ համը, որտեղ տեղական բաղադրիչներն ամենուրեք կարևոր դեր ունեն:
Թթու կաղամբով շոգեխաշված խոզի մսով․
Ծագելով Դիլիջանի մոտ գտնվող մոլոկաններից, այս ուտեստը ներառում է խոզի միս, որը շոգեխաշվում է թթու կաղամբով՝ ստանալով նուրբ և համեղ համ։


Հավ սոխով և չրերով
Այս ուտեստը Դիլիջան է բերվել Արցախյան առաջին պատերազմի ժամանակ Արցախից տեղահանվածների կողմից։ Այն բաղկացած է չրերով լցոնված հավից։ Արցախյան տարբերակում օգտագործվում է չորացված հոն և մատուցվում է նռան սոուսով, մինչդեռ դիլիջանյան տարբերակը պատրաստվում է սալորաչրով կամ չորացրած բալով և սովորաբար համեմվում է կիտրոնի հյութով։
Դիլիջանյան տոլմա
Տորման՝ հայտնի հայկական ուտեստը, ունի բազմաթիվ տարբերակներ։ Դիլիջանում այն պատրաստվում է աղացած տավարի մսով, որը խառնվում է առատ կարագի, ծեծած ցորենի և թարմ խոտաբույսերի հետ՝ ստեղծելով յուրահատուկ համ։


Դիլիջանյան գաթա
Գաթան՝ հնագույն հայկական խմորեղենը, անբաժանելի մասն է տոնական առիթների։ Ավանդաբար, այն թոնրում թխելուց առաջ նշվում է հատուկ նշանով կամ ընտանիքի անվամբ։ Հաճախ ներսում մետաղադրամ են թաքցնում, և ում բաժին հասնի այն, համարվում է, որ նրա բախտ կբերի։
Դիլիջանյան հալվա
Սիրված հայկական քաղցրավենիք, Դիլիջանյան հալվան պատրաստվում է սերուցքով, որն էլ հաղորդում է նրան յուրահատուկ համ։ Հաճախ պատրաստվող լեռնային շրջաններում՝ այն շատերի համար մանկության քաղցր հուշերից է։
Leave a Reply