New
Դիլիջանի խոհանոցը՝ ավանդական ուտեստների ու յուրահատուկ համերի աշխարհ

Դիլիջանի խոհանոցը՝ ավանդական ուտեստների ու յուրահատուկ համերի աշխարհ

Դիլիջանի խոհանոցը հայտնի է իր յուրահատուկ համերով և ավանդական ուտեստներով, որոնք հայկական խոհանոցի կարևոր մասն են կազմում։ Tourism Regional Forum-ը ներկայացրել է դրանցից առանցքայինները․

Այս խոհանոցը ներշնչված է տարածաշրջանի հարուստ անտառներից և մարգագետիններից՝ առաջարկելով բաղադրիչներ, ինչպիսիք են խոտաբույսերը, հատապտուղները, ընկույզները, սնկերը և մրգերը։ Ինչպես հայ ազգային խոհանոցի շատ ուղղություններում, այստեղ ևս մեծ տեղ է տրվում մսամթերքին ու կաթնամթերքին։

Փիփերթով և սնկով ապուր
Չորաթանով ապուր

Փիփերթով և սնկով ապուր

Փիփերթը, Դիլիջանում սիրված բույսը, համադրվում է սնկերի հետ՝ ստեղծելով նրբահամ և համեղ ապուր։ Այն բազմակողմանի ուտեստ է, որը համի ու սննդարարության նուրբ համադրություն է առաջարկում։

Չորաթանով ապուր

Չորաթանը, որը թարգմանվում է որպես «չոր թան», ապուր է, որը պատրաստվում է արևի տակ չորացրած, առանց յուղի մածնով պատրաստված գնդիկներից։ Այս սեզոնային և երկար պահպանվող ապուրը տարբեր ընտանիքների բաղադրատոմսերում կարող է փոփոխվել՝ ներառելով բաղադրիչներ, ինչպես օրինակ սոխ, նանա կամ այլ խոտաբույսեր։

«Փրթուկ» ավելուկով

Փրթուկը Դիլիջանի խոհանոցի ավանդական ուտեստ է, որտեղ ավելուկի թթվային և հողային համը հարստացնում է ուտեստը: Ավելուկի չորացրած տերևները հաճախ օգտագործվում են ապուրներում, աղցաններում և տապակած ուտեստներում իրենց յուրահատուկ համով: Փրթուկ ուտեստում ավելուկը համադրվում է խմորից գնդիկների կամ տապակած ալյուրի հետ, երբեմն ավելացնելով կարտոֆիլ՝ ավելի հյութալի և համեղ դարձնելու համար: Այս ուտեստը արտացոլում է հայկական տնական խոհանոցի պարզությունն ու հարուստ համը, որտեղ տեղական բաղադրիչներն ամենուրեք կարևոր դեր ունեն:

Թթու կաղամբով շոգեխաշված խոզի մսով․

Ծագելով Դիլիջանի մոտ գտնվող մոլոկաններից, այս ուտեստը ներառում է խոզի միս, որը շոգեխաշվում է թթու կաղամբով՝ ստանալով նուրբ և համեղ համ։

Հավ սոխով և չրերով
Դիլիջանյան տոլմա

Հավ սոխով և չրերով

Այս ուտեստը Դիլիջան է բերվել Արցախյան առաջին պատերազմի ժամանակ Արցախից տեղահանվածների կողմից։ Այն բաղկացած է չրերով լցոնված հավից։ Արցախյան տարբերակում օգտագործվում է չորացված հոն և մատուցվում է նռան սոուսով, մինչդեռ դիլիջանյան տարբերակը պատրաստվում է սալորաչրով կամ չորացրած բալով և սովորաբար համեմվում է կիտրոնի հյութով։

Դիլիջանյան տոլմա

Տորման՝ հայտնի հայկական ուտեստը, ունի բազմաթիվ տարբերակներ։ Դիլիջանում այն պատրաստվում է աղացած տավարի մսով, որը խառնվում է առատ կարագի, ծեծած ցորենի և թարմ խոտաբույսերի հետ՝ ստեղծելով յուրահատուկ համ։

Դիլիջանյան գաթա
Դիլիջանյան հալվա

Դիլիջանյան գաթա

Գաթան՝ հնագույն հայկական խմորեղենը, անբաժանելի մասն է տոնական առիթների։ Ավանդաբար, այն թոնրում թխելուց առաջ նշվում է հատուկ նշանով կամ ընտանիքի անվամբ։ Հաճախ ներսում մետաղադրամ են թաքցնում, և ում բաժին հասնի այն, համարվում է, որ նրա բախտ կբերի։

Դիլիջանյան հալվա

Սիրված հայկական քաղցրավենիք, Դիլիջանյան հալվան պատրաստվում է սերուցքով, որն էլ հաղորդում է նրան յուրահատուկ համ։ Հաճախ պատրաստվող լեռնային շրջաններում՝ այն շատերի համար մանկության քաղցր հուշերից է։

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *